Šta nas čeka u 2011 (kada je u pitanju IT)?

 In Blog

Sličnom temom smo se bavili i pre godinu dana – http://blog.falcon-tech.rs/2010/01/02/predvidanja-za-2010-godinu/predvidanja-za-2010-godinu/

Elem, šta nas čeka u 2011? Čeka nas Google. Na sreću? Ili na žalost? Pre svega pročitajte sledeći članak:

http://www.betanews.com/joewilcox/article/I-sold-my-soul-to-Google-can-I-get-it-back/1291225210

Dakle, koji su trendovi za 2011:

  1. Google – Broj 1 u pretraživanju interneta. Plus odlične aplikacije – Google Earth, Latitude i druge. No further comment.
  2. Android – sve veći broj aplikacija, i mašinerija zvana Google koja ga gura napred.
  3. iPhone – svakako će opstati. Za ostale ne znam… Ne verujem. Microsoft je uprskao stvar sa svojim Windows Mobile, koji je tako lepo radio do pre neku godinu. Pre njega je na sličan način prošao Palm OS. Ostali operativni sistemi na području Smart telefona praktično ne postoje. Šteta za MS i Palm, jer su još pre par godina (5-6-7) podržavali sve ono čime se danas ponose i iPhone OS i Android.
    Inače, jedan poznanik mi se žalio baš pred Novu godinu, da mu Android loše radi, spor je, zakucava se, i da nije bio primoran da ga kupi zbog posla, da bi sigurno uzeo iPhone. iPhone ima “problem” što ga nazivaju fancy tefonom. Mnogi ga kritikuju, ali ga i kopiraju. Lično koristim iPhone. Obožavam ga.
  4. Razvoj aplikacija namenjenih mobilnim uređajima. Sada naravno postoji više nego rasprostranjeno tržište za to.
  5. Chrome Web Browser. On sada više nije alternativa Mozilla Forefox-u, već je suprotno. Uskoro izlazi i novi Firefox, verzija 4. Ako tu Mozilla uprska, neće valjati (za njih). Verovatno će i odlagati promociju zvanične verzije koliko god budu mogli, da bi sve bilo na svom mestu.
    Da li neko spominje MS Internet Explorer? Slabo. Ali me i ne čudi, jer Chrome i Firefox zaista jako lepo rade sa HTML-om 5, i sa CSS-om 3. Zašto onda koristiti Internet Explorer?
  6. HTML 5 i CSS 3 – pružaju ne samo lepe, već korisne efekte Internet aplikacijama.
    Nije tema, ali moram da napomenem: Obavezno pređite na moderan web browser, Mozilla 3 (ili novija verzija), Chrome, Internet Explorer 7 (ili novija verzija), može i Apple Safari, samo nemojte Internet Explorer 6. Narušavate sigurnost Vašeg računara, i gubite mnogo po pitanju izgleda i funkcionalnosti sajtova koje obilazite. Internet Explorer 6 još od prve polovine 2010 ga ne podržava ni sam Microsoft.
  7. Caffeine, odnosno Google v2.  Pogledajte više na http://googleblog.blogspot.com/2010/06/our-new-search-index-caffeine.html
  8. Cloud computing nije nikakva novost, jedino što su sada počeli da ga forsiraju i “veliki igrači” (nazovimo ih tako).
    Tako je – u IT svetu, slično kao i u npr. modi, sve dok nešto ne spomenu “veliki” Google, Microsoft, Apple, Sun, Oracle i drugi, niko ih ne smatra značajnim.
    Tu se nameće pitanje “šta znači biti velik igrač?!”, i ko je zapravo “velik igrač”.
    Na žalost. Tako da sve ima svoj trenutak kada treba da se promoviše.
  9. Tablet kompjutere smo predvideli za 2010. Mozda smo malo požurili, ali oni su tu, i čeka nas i njihova ekspanzija u 2011.
  10. Blu-ray uređaji će zauzimati primat, umesto dosadašnjeg DVD-a. Iskreno, volim DVD kao medijum. Posebno mi je važno to, što eventualni gubitaj jednog DVD-a (diska), znači gubitak od 4 i nešto giga podataka. Ali ako bih izgubio samo jedan jedini Blu-ray disk… bolje da ni ne pomišljam.
  11. Iskreno, ne znam gde je Microsoft u svemu tome. Windows 8 se očekuje tek u 2012. godini.

Dodatak: Neki kažu da će 3D televizija u 2011. takođe biti u ekspanziji. Slažemo se, ali mislimo i da će prava ekspanzija biti tek nakon 2011. Posebno kada nam za gledanje 3D filma ne budu bile potrebne 3D naočare.

I samo da podsetim – pročitajte i sledeći tekst: http://www.betanews.com/joewilcox/article/I-sold-my-soul-to-Google-can-I-get-it-back/1291225210

P.S. Ok je Google, nemam ništa protiv njega, odličan je. Ali ipak mislim da usmeravanje ka samo jednoj platformi ne može da izađe na dobro (čak i u najbližoj budućnosti).

(slika je preuzeta sa http://www.iphonedownloadblog.com/wp-content/uploads/2010/12/iPhone-predictions.jpg)

Recommended Posts

Leave a Comment