Šta donosi nova Google-ova politika privatnosti (policy privacy)?

 In Blog

Ukratko: politika privatnosti (odnosno dela pravila upotrebe Google aplikacija) će biti jedinstvena za sve Google-ove aplikacije.

Razlog tome je da je do sada Google imao preko 70 različitih politika privatnosti, i praktično je svaka online aplikacija imala svoju posebnu politiku privatnosti i pravila korišćenja.

Ova politika privatnosti će započeti da se primenjuje 1. marta 2012. godine. Od tog datuma bićete jednostavno “Google korisnici”, a ne korisnici nekog Google servisa i nećete morati da imate poseban nalog za svaki servis (što do sada možda i nije bilo toliko uočljivo). Zatim, sa praktične strane, znači da ćete moći da prebacite podatke iz, na primer Google Calendar aplikacije u Google+ ili Gmail i slično.

Na ovaj način, povezivanje i međusobna razmena podataka između tih aplikacija će biti daleko jednostavnija.

Sa druge strane, zagovornici privatnosti podataka smatraju da je ovakvo deljenje inforamcija između različitih servisa onemogućava korisnike da se “isključe” iz pojedinih servisa koje nudi Google.

Istina je da je za krajnjeg korisnika lakše da ima uvid u jednu a ne u 70 različitih politika privatnosti i da koristi praktično jedan Google sistem, ali se sa druge strane se smatra da promena pravila upotrebe i politike privatnosti na ovaj način jednostavno nije fer prema dosadašnjim korisnicima.

Više o ovome možete pročitati i na zvaničnom sajtu Google-a:

google-logo

Recommended Posts

Leave a Comment

jpg-png-gif-formati-slikagoogle-adwords