Predviđanja za 2010. godinu

 In Blog

Početak nove kalendarske godine obično koristimo za analizu svega što smo uradili i svega što se izdešavalo u predhodnoj. Hajde da pogledamo koja su sve predviđanja za 2010. godinu, barem kada je u pitanju moderna tehnologija.

1. Smartphone pobeđuje notebook (konačno) – koliko god da su se dimenzije notebook računara smanjile, smartphone bi konačno trebao da postane osnova svake moblne komunikacije.

Smartphone (u malo drugačijem obliku) nije nikakva novina. Jos pre desetak godina pojavili su se PDA uređaji, takozvani Personal Digital Assistent (računari). PDA je evolucija digitalnih organajzera koje je najviše forsirao Casio. PDA uređaji staju u džep, poseduju operativni sistem (Windows Mobile, Palm OS, Symbian), i na tržištu se može naći na hiljade različitih programa za njih, koji omogućavaju proveru email-ova, pisanje Word tekstova, rad sa Excel tabelama, a naravno i igranje igrica, i svaga sličnog što bi jedan računar trebao da omogući. Na tržištu su najpopularniji uređaji koje proizvode Apple i HTC, i osim što su PDA, ujedno sadrže i mobilni telefon.

2. Razvoj 3D televizije – s obzirom da HDTV više nije nikakva novost, ovaj tip industrije traga za sledećom inovacijom. Predviđa se da će trodimenzionalna televizija biti sledeće što će nam se useliti u domove i postati svakodnevnica.

3. Touchscreenovi i upravljanje pokretom – ni ovo nije neka velika novost, ekrani osetljivi na dodir  postoje isto tako vec desetak godina, jedino što tehnologija (čitaj: cena) nije dozvoljavala neku veliku upotrebu. Upravljanje pokretom, lično meni deluje prihvatljivije, a osim toga, na ovaj način, ekrani će nam ostati čisti i neizgrebani.

4. DVD polako postaje prošlost, na red dolaze streaming filmovi – Tako barem kaze Hollywood. Filmove ćemo gledati direktno sa interneta, na naš zahtev (zato se ovde često koristi i izraz On-demand TV tehnologija).

5. Ekspanzija Tablet PC (računara) – Tablet PC je nešto nalik na notebook, ali ne mora obavezno da ima i tastaturu, već se rad nad njim vrši pomoću ekrana osetljivog na dodir. Njihovu upotrebu najviše forsira Apple. Lagani su, i mogu da se koriste umesto sveske za  za pisanje. Jedina je razlika ta što sveska sme da Vam ispadne iz ruku.

 

6. Cloud computing – u pitanju je tehnologija koja omogućava čuvanje naših e-dokumenata online, tako da dokumentima možemo da pristupamo sa bilo kog računara koji je povezan na internet. Plus smo oslobođeni obaveze da pravimo njihov backup. Ali smo i u razmišljanju koliko su ti dokumenti sigurni, i da li je jos neko došao do naših dokumenata i informacija u njima.

7. Razvoj kućnih servera (Home servers) – ovim sistemima kreiramo backup (a tacka 6? hmmm…), ali i jednostavno i u potpunosti uvodimo internet u naše domove, puštamo (stream-ujemo) muziku i video, i omogućavamo jednostavan pristup internetu za svaki PC, PDA i sličan (umrezeni) uređaj.

U suštini, sa ovog spiska jedina prava novina je 3D televizija. Videćemo krajem godine koliko smo bili u pravu i koliko su ova predviđanja bila realna.

Slike: Wikipedia, SmashingMagazine

Recent Posts

Leave a Comment