Lynx – povratak u kameno doba može biti koristan

 In Blog

Lynx je jedan od najstarijih internet browsera. Prve verzije datiraju još iz 1992. godine, odnosno vremena Unix i samog početka Linux operativnih sistema. U pitanju je open source web browser, i podržava sve moderne protokole – HTTP, HTTPS, FTP kao i druge.

U pitanju je konzolni web browser, što znači da ga se koristi (primarno) u Unix-ovom ili Linux-ovom shell okruženju, odnosno u DOS promptu, dakle kroz terminal. Nema slika, nema zvuka, a o Flash-u da ni ne govorimo. Nema nikakve multimedije. Narano nema ni JavaScript-a. Samo čist, sirov tekst.

Sav sadržaj internet sajta Lynx prikazuje samo u obliku teksta. Da bi bili čitljiviji, linkovi su naglašeni drugom bojom, a tabele su prikazane linearno. Slike se ne prikazuju, ali je prikazan njihov položaj na stranici, i vrednosti ALT tagova. Slično se prikazuje i drugi multimedijalni sadržaj, koji može da se downloaduje kroz Lynx, i da se pokrene i prikaže u nekom drugom odgovarajućem programu.

Zašto jedan takav web browser moze da nam bude koristan? Ako ste se ikad zapitali kako jedan prosečan web spider “vidi” sadržaj vašeg sajta, onda je to baš to. Možda ne bi bilo loše da i na taj način analizirate sajtove. Imaćete jako dobar uvid u količinu i kvalitet teksta na koji nailazi web pauk, i dobićete ideje za nove optimizacije.

Isto tako, nakon prikazanog tekstualnog sadržaja stranice, Lynx daje i spisak svih linkova koji se nalazr na prikazanoj stranici, što je takođe korisno prilikom optimizacije internet prezentacija i portala.

Podsetiću da u poslednjih godinu-dve dana Google indeksira sadržaj i Flash i MS Word i MS Power Point i fajlova. Ali tekstualni sadržaj uvek ima prednost.

Iako prve verzije datiraju od pre skoro dvadeset godina, Lynx često srećemo i u modernim distribucijama Linux-a.

Lynx mozete preuzeti putem sledećeg linka:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lynx_(web_browser)

Isto tako, pronašao sam sajt na kom možete naći simulaciju onog što očitava Lynx:

http://www.yellowpipe.com/yis/tools/lynx/lynx_viewer.php

Unesite adresu sajta koji želite da analizirate, i dobićete povratnu informaciju o tome kako Lynx očitava sajt koji ste naveli.

I samo da dodam, da i Lynx često koristim i administraciju mnogih elemenata Linux operativnih sistema. Isto tako, tekst prikazan na način na koji prikazuje Lynx je pogodan za text-to-speech programe. O svemu tome ćemo neki drugi put.

Recommended Posts

Leave a Comment